Radne cipele važan su dio vaše radne uniforme

Dobra radna obuća veoma je važna, pogotovo ako na svom radnom mjestu mnogo hodate ili se pak često krećete na skliskim ili na neki drugi način opasnim površinama. Ipak, kupnja radnih cipela često se stavlja u drugi plan, što nikako ne bi trebalo biti tako. Na kraju krajeva, to je ipak obuća u kojoj ćete provesti veći dio svog vremena, pa je važno posvetiti pažnju i vrijeme odabiru. 

Ponekad se čini kako je teško znati koje radne cipele odabrati, no uz nekoliko trikova, malo informiranja i nešto vaše volje i vremena, lako ćete pronaći savršeni model za svoje potrebe!

Organizirajte se prije kupnje radne obuće

Prije no što se zaputite u trgovinu, razmislite o tome u kojim uvjetima radite. Na primjer, koliko hodate ili stojite tijekom dana, hodate li često po neravnim, mokrim ili skliskim terenima, krećete li se po terenima na kojima može biti oštrih predmeta ili pak sličnih opasnosti od kojih vam je potrebna zaštita, radite li na otvorenom ili u zatvorenom prostoru i slično. 

Odgovarajuće radne cipele moraju biti prilagođene za sve uvjete s kojima se možete sresti tijekom rada, pa ako niste sigurni odakle krenuti u kupnju radnih cipela, stavite na papir sve zahtjeve koje imate od njih!

Nemojte štedjeti pri kupnjih radnih cipela

Kod kupnje radnih cipela, kvaliteta i primjerenost sezoni i poslu najvažniji su, pa stoga nemojte štedjeti. Dobro je imati barem dva para radnih zimskih cipela, bez obzira u kojim uvjetima radite. One ljetne održat će vaše stopalo suho i spriječiti pregrijavanje, a zimske će vas zaštititi vas niskih temperatura i vlage. 

Za dodatnu toplinu, cipele za rad po zimi možete kombinirati s toplim podstavljenim čarapama i kvalitetnom termosicom s toplim pićem. Ipak, imajte na umu kako su modeli za zimu često već podstavljeni, a da biste uz njih mogli nositi deblje čarape morate odabrati pravi broj!

Dajte stopalu prostora

Za razliku od drugih modela obuće, kod kupnje radnih cipela, preporučuje se kupnja točno odgovarajućeg broja. Tijekom dana, zbog hodanja ili stajanja na duže vremenske periode, stopalo postaje prokrvljenije, a može i oteći. Zbog toga je veoma važno kupiti radne cipele u kojima vaše stopalo ima prostora rasti kada se to desi, bez neugodnog pritiskanja koje može izazvati bol tijekom hodanja. 

Zbog toga, obuću za rad je najbolje kupovati poslijepodne, pred kraj radnog dana, kada je vaše stopalo malo veće nego ujutro. Imate li mogućnost, kupite najbolje radne cipele koje su barem pola broja veće od vašeg stopala!

Dodatak za rad

Vaše radne cipele nisu samo obuća, već dodatak koji će vam rad učiniti jednostavnijim i ugodnijim, ali i sigurnijim. Prije kupnje provjerite postoje li neki uvjeti za radnu odjeću i obuću na vašem radnom mjestu, pogotovo što se tiče sigurnosti. Postoji nekoliko standarda prema kojima se radna obuća dijeli, a svaki standard omogućuje određeni nivo zaštite od:

  • Pritiska
  • Vode
  • Klizanja
  • Probijanja i sl. 

Idealne radne cipele također mogu imati izolaciju od topline i hladnoće, što je svakako dobro provjeriti kupujete li ljetne i zimske modele. Topla radna odjeća također je veoma bitna, a za posebno hladne zime razmislite i o termosici!

Ugodno hodanje

Na kraju, nikad nemojte kupovati radne cipele bez da ih isprobate prije! Čak i ako se radi o marki i modelu koji ste nosili prije, veoma je važno da ih isprobate prije kupnje, kao što smo već naglasili, najbolje poslijepodne ili na kraju radnog dana, kada je stopalo nešto veće. 

One se tijekom vremena mogu razgaziti, pa vam novi par, čak i ako se radi o istom modelu, ne mora odgovarati. Kako biste si osigurali udobnost kada nosite cipele, razmislite i o ulaganju u uloške za radne cipele, koji mogu pomoći poduprijeti vaše stopalo.

Termosice za hladne dane

Osim radnie obuće i odjeće, koje su nužan dodatak tijekom svakog radnog dana, ponekad je dobro sa sobom imati i druge dodatke koji će vam olakšati dan. Hladni zimski dani biti će lakši ako sa sobom imate kakav topli napitak – poput čaja ili kave. Najbolje termosice za napitke omogućit će vam da u toplim napitcima uživate duže, bez brige oko toga da će se oni brzo ohladiti! 

Termosice lako možete spakirati u svoju torbu i sa sobom tijekom cijelog dana imati napitak koji će vas zagrijati i olakšati rad u hladnim uvjetima. Ostanite hidratizirani i zagrijani čak i u najhladnijim danima uz kvalitetne termosice.