Sjajni prirodni lijek za žgaravicu

Neugodan peckajući osjećaj

Žgaravica ili piroza je zdravstveno stanje popraćeno bolnim i peckajućim osjećajem koji dolazi iz sredine prsa ili gornjeg dijela želuca. Bol se najčešće širi prema grlu, a nerijetko i prema čeljusti i rukama. Žgaravica najčešće nestaje trenutačno, no ukoliko je ona kronična može potrajati i nekoliko sati te uvelike narušiti svakodnevno funkcioniranje pojedinca. Osim lijekova, postoje i prirodni lijekovi za žgaravicu koje donosimo u nastavku.

Prirodom protiv žgaravice

Ukoliko niste pobornik konzumiranja lijekova, možete isprobati i neki prirodni lijek za žgaravicu, a najpoznatiji je soda bikarbona. Nju možemo pronaći gotovo u svakom kućanstvu, a svojim djelovanjem neutralizira želučanu kiselinu i dovodi do smirivanja peckajućeg osjećaja u jednjaku. Kako biste se riješili žgaravice potrebno je rastopiti jednu čajnu žličicu sode bikarbone u čaši vode te polako popiti ovaj pripravak. 

Prirodni lijek za žgaravicu
Prirodni lijek za žgaravicu koji funkcioniraju

Važno je napomenuti kako sodu bikarbonu ne bi trebale konzumirati osobe koje su na dijeti s niskim unosom kalija. Uz sodu bikarbonu, kao najpopularniji prirodni lijek za žgaravicu spominje se voda Donat.mg. 

Ispravni položaji tijela kao pomoć oko žgaravice

Ukoliko imate problema sa žgaravicom, probajte ju riješiti tako što ćete spavati na povišenom uzglavlju. Naime, zbog refluksa kiseline koji se javlja kod žgaravice, teško je spavati na niskom uzglavlju pa se savjetuje podizanje uzglavlja kako bi se otežao povratni protok kiseline tijekom noći. Na ovaj način kiselina ostaje u želucu i ne dolazi do jednjaka, a samim tim dolazi do eliminiranja peckajućeg osjećaja. 

Prirodni lijek za žgaravicu je Donat.mg
Donat.mg je prirodni lijek za žgaravicu

Kao što je već rečeno, podignuti položaj tijela može uvelike pomoći sprječavanju želučane kiseline da dođe do jednjaka pa se stoga preporuča i uspravno stajanje ili sjedenje. Također, ukoliko na poslu dugo sjedite, pokušajte prošetati i istegnuti se kako bi želučana kiselina ostala uz želucu, posebno nakon jela kada se ona luči u većim količinama i koncentracijama. U uspravnom položaju je manji pritisak na donji kružni mišić jednjaka koji sprječava izlazak želučane kiseline izvan želuca te stoga on u ovom položaju može spriječiti ovu neželjenu pojavu.

Još neki savjeti za pomoć oko ovog neugodnog osjećaja

S obzirom da je žgaravica uzrokovana želučanom kiselinom koja opeče jednjak, važno je ne samo mehaničkim putem već i kemijskim putem onemogućiti tu pojavu. A za to postoje brojni načini.

Video: Donat Mg – Šta su rekli drugi?

Žvakanje hrane

Žvakanjem hrane dolazi do povećanog lučenja sline koja posljedično razrjeđuje želučanu kiselinu koja potom ne može toliko ili uopće oštetiti jednjak. Usto, pravilnim i cjelovitim žvakanjem hrane, prevenira se i pojava nadutosti uzrokovane viškom plinova u trbuhu. 

Žvakanje žvakaće gume

Osim žvakanja hrane tijekom obroka, kod osoba sklonih žgaravici, savjetuje se i žvakanje žvakaćih guma nakon obroka kako bi se dodatno potaknulo stvaranje sline. Ipak, važno je odabrati žvakaće gume bez šećera kako ne biste oštetili zube. Idealno vrijeme žvakanja žvakaćih guma je najmanje pola sata nakon obroka, kako bi se postigao željeni rezultat. 

Ne odlazite u krevet nakon jela

Još jedan prirodan lijek za žgaravicu je i to da izbjegavate odlazak u krevet odmah nakon jela. S obzirom da je probavnom sustavu potrebno nekoliko sati da preradi hranu, savjetuje se da pričekate nekoliko sati nakon jela kako biste otišli spavati. Naime, ukoliko odete spavati odmah nakon obroka, želučana kiselina koja pomaže u preradi pojedene hrane, u povećanoj količini koja je potrebna za preradu hrane, diže se iz želuca i dolazi do jednjaka te uzrokuje žgaravicu. Također, konzumiranje Donat.mg vode nakon jela moglo bi biti vrlo korisno.

Odjeća također može utjecati na pojavu žgaravice

Još jedan od prirodnih lijekova za žgaravicu je i taj da nosite široku odjeću. S obzirom na to da se žgaravica javlja kada želučana kiselina ode iz želuca u jednjak te ga opeče, izbjegavajte nošenje uske odjeće koja dovodi do ove neželjene pojave. Trbuh i želudac su previše stisnuti te želučana kiselina traži svoj put, a to je u ovom slučaju jednjak. Stoga, ne nosite preusku odjeću već dajte slobodu i ugodnost trbuhu i želucu.

Donat.mg voda kao prirodno rješenje

Prirodna i mineralna voda Donat.mg poput sode bikarbone, neutralizira želučanu kiselinu i ublažava bol i osjećaj peckanja u prsima. U svom sastavu je ona bazična otopina koja sadrži puno hidrogenkarbonata te kombinaciju minerala magnezija, natrija i kalcija. Kako biste uz pomoć vode Donat.mg spriječili ili ublažili žgaravicu potrebno je:

  • više puta dnevno, 20 do 30 minuta prije obroka, popiti od 0,1 do 0,2 L Donat.mg vode
  •  u slučaju pojave žgaravice ili nedjelotvornosti prve čaše, popiti dodatnih 0,1 L 
  • Donat.mg voda bi trebala biti na sobnoj temperaturi te se piti polako, gutljaj po gutljaj