Perike su se pojavile davno - prije 2600 godina prije Krista

Povijest perika

Perika je po svojoj definiciji vlasulja napravljena od ljudske kose, životinjske dlake, biljnih ili svilenih niti ili tkanina. Perike su pri raznim obredima i svečanostima nosili Egipćani, Asirci i Perzijanci kao znak časti, dok su ih u Rimu nosile žene koje su pripadale visokom društvu. Također, perikama su se u povijesti služili i muškarci kako bi prekrili ćelavost. 

Popularnost perika opala je u ranom srednjem vijeku, a na velika vrata se pojavila u 12. stoljeću. Posebnu popularnost ostvarila je u 17. stoljeću, za vladavine Luja XIV. koji ju je nosio da bi prikrio ćelavost. Ipak, zbog njega je perika postala vrlo moderna i raširena u društvu.

Perike i borba protiv karcinoma

U novije vrijeme, klasične perike su sve češće sinonim za prekrivanje ćelavosti kod osoba koje imaju karcinom te pod utjecajem kemoterapija gube kosu.

Perike i kemoterapija
Perike su rješenje za gubitak kose kod kemoterapije

Također, u te svrhe se sve više koriste i umetci za kosu koju to također mogu dobro prikriti. U početku su se perike izrađivale tako da su obitelj i prijatelji rezali svoju kosu kako bi napravili periku za oboljelog.

Vrste perika

Danas na tržištu postoje različite vrste perika, napravljene od različitih materijala te različitog cjenovnog ranga, no dvije su temeljne vrste:

 • perike od ljudske kose
 • perike od sintetičkih materijala

Ovisno o materijalu od kojeg je napravljena, perike imaju različite cijene. One napravljene od prirodne kose su skuplje u odnosu na one napravljene od sintetičkih materijala. Isto tako, perike od prirodne kose ugodnije su za nošenje onima koji imaju osjetljivo vlasište uzrokovano kemoterapijom.

Savjeti za odabir idealne perike

Kako pri kupnji perike ne biste pogriješili, donosimo vam nekoliko ključnih savjeta:

 1. informirajte se o značajkama perike- provjerite materijale korištene u izradi (čipka, lan, sintetika)
 2. proučite razliku između perika od sintetike i od ljudske kose- one od ljudske kose imaju mogućnost oblikovanja i stiliziranja na različite načine i uz pomoć različitih aparata za stiliziranje kose te izgledaju vrlo prirodno, dok one od sintetike nije moguće toliko oblikovati i stilizirati. Prednost onih od sintetike je u tome da se lakše peru i suše, dok je to kod onih od prirodne kose duži proces te zahtijeva pravilno održavanje. Također, perike od sintetike su znatno jeftinije.
 3. isprobajte periku- kako biste se uvjerili da ona odgovara vašoj glavi te obliku vašeg lica
 4. savjetujte se s prijateljima- mišljenje druge osobe važno je u odabiru i procjeni je li određeni model prikladan za vas
 5. odaberite prikladnu boju- odaberite je u odnosu na vaš trenutni fizički izgled, a ne nužno na temelju vaše prirodne boje kose (ukoliko ste brineta i pod utjecajem kemoterapije i lijekova, postajete sivi u licu, odaberite perike svjetlijih nijansi smeđe)
 6. obratite pozornost na cijenu- kao i kod većine stvari, tako i kod perika, visoka cijena nije garancija kvalitete. Pri izboru dobro proučite sve važne komponente i odaberite onu koja zadovoljava sve vaše potrebe, a možda nije najskuplja
 7. posjetite frizera- ukoliko ste kupili periku koja vam odgovara prema svim parametrima osim stila, posjetite frizera koji će ju vrlo lako ošišati i oblikovati prema vašim željama i potrebama
 8. uzmite u obzir i druge vrste pokrivala za glavu- s obzirom da većina žena kod kuće ne nosi periku, razmotrite mogućnost nošenja umetaka za kosu, kapa i turbana kod kuće, kako bi vam uvijek bilo toplo i ugodno. Također, s obzirom da je perikama ponekad potrebno i 24 sata da se potpuno osuše, važno je imati drugu opciju.
 9. prirodnost na prvom mjestu- neka polazna točka u izboru uvijek bude vaša prirodna kosa kako biste i u slučaju nošenja sintetičkog modela izgledali lijepo i prirodno

Pravilno nošenje ovog pokrivala za glavu

Kako bi kupljena perika pružila svoj maksimum i bila udobna, a vi izgledali lijepo, važno je pravilno je stavljati. Naime, prije postavljanja perike, proučite upute koje ste dobili uz nju, dobro je protresite prije stavljanja, ukoliko je potrebno. Upotrijebite remen za periku ili mrežicu koja omogućava udobnost i sigurnost, a ukoliko nosite naočale, prije stavljanja perike ih skinite.

Video: Kako staviti periku za početnike

Umetci za kosu

Ukoliko vam ne nedostaje cijela kosa, već samo dijelovi, odlično rješenje su umetci za kosu. Za razliku od nekih drugih pokrivala za glavu, umetci za kosu nadomještaju samo dijelove kose. Oni će vam pomoći da produljite kosu te popunite praznine gdje nemate kose.

Umetci za kosu profesionalne kvalitete
Umetci za kosu se oblikuju prema vašim potrebama

Prilikom odabira umetaka za kosu pazite da se podudaraju s vašom prirodnom bojom kose. Prednost umetak za kosu je i održavanje koje ne iziskuje puno vremena, a uvelike vam pomaže da nadopunite svoju kosu i izgledate prirodno.