Ricinusovo ulje je vrlo djelotvorno kod ublažavanja bolova u mišićima, tetivama i zglobovima

Podrijetlo biljke ricinus

Skočac ili latinski Ricinus communis je biljka iz porodice mlječika, a podrijetlom je iz tropske Afrike, iako neki kažu čak i da je iz Azije. Ova biljka raste kao grm, a ponekad izraste i kao stablo visoko 10 do 12 metara. U umjerenim područjima, zbog hladnoće, raste kao jednogodišnja ili dvogodišnja biljka s velikim dlanasto-krpastim listovima dugih peteljki. 

Plod ricinusa sastoji se od tobolca s tri sjemenke koje sadrže vrlo otrovan glikoprotein po imenu ricin. No, mnogi su čuli samo za ricinusovo ulje koje se od njih dobiva.

Dobivanje ricinusovog ulja i njegove blagodati

Ricinusovo ulje dobiva se iz sjemenki ricinusa, a taj proces izmislili su još u starom Egiptu kada se koristio kao jak purgativ. Iako se ono dobiva od, u načelu vrlo otrovne biljke, samo ricinusovo ulje opće nije otrovno, već je zapravo vrlo djelotvorno. Njegova posebnost sadržana je u činjenici da on u velikom dijelu (80 − 90%) sadrži rijedak sastojak, ricinoleičnu kiselinu, koja djeluje protuupalno te ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

ricinusovo ulje je vrlo djelotvorno kod ublažavanja bolova u tetivama
RRicinusovo ulje je vrlo djelotvorno kod ublažavanja bolova u mišićima

Ovo ulje je viskozno te može biti i ljepljivo zbog čega se nerijetko kombinira s drugim lakšim uljima. Unatoč takvoj teksturi, lako prodire u kožu i dubinski je hidratizira. Ricinusovo ulje može se kupiti u brojnim drogerijama i trgovinama s bio proizvodima, ali i online. Primjerice, web trgovina Malinca nudi vrlo velik izbor dodataka prehrani.

Potaknite rast trepavica, obrva i kose

Ricunusove ulje glasi za najboljeg saveznika u poticanju rasta:

  •  Trepavica
  •  Obrva
  •  Kose

Kada govorimo o kosi, izvrstan  je za onu koja je tretirana raznim preparatima i kemijskim tretmanima, za tretiranje i oporavljanje suhe kose, kovrčave ili oštećene, obojene kose te joj vraća prirodan sjaj. Također, blagotvorno djeluje na osjetljivo vlasište te osnažuje i hrani vlasi. 

Može se koristi samostalno ili u kombinaciji s lakšim uljima poput arganovog ili jojobinog,  u omjeru 3 : 1 u korist ricinusovog ulja. Najbolja primjena je na način da u tamnoj bočici pomiješate i protresete željena ulja te služeći se kapaljkom postupno nanosite mješavinu na tjeme, razdvajajući slojeve kose. Pritom, morate paziti da ne pretjerujete s količinom jer ćete teže isprati ulje iz kose. Ovakva mješavina najbolji učinak daje kada ju umasirate u skalp, zamotate kosu u ručnik te tako držite i pustite da djeluje. Preporuča se da ovakav tretman ponavljate jednom tjedno.

Koristite li ga za rast obrva i trepavica, radite to na način da malu količinu utrljate u dlačice obrva i trepavica te ostavite preko noći. Bez straha ga koristite na očima jer ono ne peče, stoga ga možete koristiti i za skidanje šminke s očiju. 

Oporavite nokte

Ako imate krhke i lomljive nokte ili oštećene zanoktice, ricinusovo ulje je pravi izbor za njihov oporavak. Kako biste ih oporavili, primijenite intenzivan tretman koji će ojačati vaše nokte i to na način da ćete u posudici pomiješati jednu žlicu ricinusovog ulja i sadržaj dviju kapsula vitamina E.

Video: Ricinusovo ulje za nokte

Tako spravljenu mješavinu utrljajte u nokte i zanoktice i ostavite da djeluje preko noći. Preporuča se ponavljanje ovog tretmana jednom tjedno, a posebno između dva lakiranja. 

Ublažavanje bolova u mišićima, tetivama i zglobovima

Osim u kozmetičke svrhe, ricinusovo ulje je vrlo djelotvorno kod ublažavanja bolova u mišićima, tetivama i zglobovima. Svoj djelotvoran učinak ovo ulje ostvaruje kroz primjenu toplih kompresa natopljenih uljem.

Ricinusovo ulje dobiva se iz sjemenki ricinusa

Kompresu ili pamuk potrebno je bogato natopiti ricinusovim uljem i staviti kao oblog na bolni dio tijela. Također, može se nanijeti i direktno na kožu te prekriti plastičnom, prijanjajućom folijom ili toplim ručnikom. Kako bi dalo svoj maksimalan učinak, važno je da je kompresa topla. 

Njegova djelotvornost u ovom području nalazi se u djelatnoj tvari ,ricinoleičnoj kiselini, koja ima sposobnost:

  • zagrijavanja tijela
  • poticanja cirkulacije
  • pokretanja limfnog sustava

Također, ova kiselina potiče i proces detoksifikacije pa stoga kompresa djeluje protuupalno i smanjuje bolove. Kako bi ricinusovo ulje imalo navedena terapeutska svojstva, ono mora biti hladno prešano i organsko, a ne industrijsko jer takva ulja često sadrže naftne derivate i ostale aditive. 

Čitajte i sljedeći članak: Bogata ponuda optika u Ljubljani

Optika u Ljubljani osim poznatih slovenskih proizvođača nudi i velik broj srednjoeuropskih i europskih proizvođača oftalmoloških pomagala.

Web trgovina Malinca

S obzirom da smo već naveli da se ricinusovo ulje može kupiti i na web stranicama koje prodaju zdravu hranu i prirodnu kozmetiku, ovdje ćemo se osvrnuti na jednu takvu web trgovinu. Web trgovina Malinca poznata je pot:

  • prodaji zdravih namirnica
  • prodaji prirodne kozmetike
  • brojnim receptima i savjetima za one koji žele živjeti zdrav život

Malinca web trgovina nudi više od 250 različitih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, među kojima možete pronaći i ricinusovo ulje iz ekološkog uzgoja. Web shop Malinca na prvom mjestu ima kvalitetu namirnica i način njezine obrade, a cilj im je potaknuti ljude na zdrav život.